Ако във Виетнам доскоро е имало скептици, невярващи в глобалното затопляне, след миналия уикенд броят им със сигурност е намалял. Съботният ден, 20 април, е бил най-горещият в историята на страната с температури, достигащи до 43.4 градуса по Целзий на сянка, предаде Washington Post.

Рекордът е бил отчетен в малко градче на около 300 километра южно от Ханой, но 40-градусовите жеги са обхванали и други части от страната.

Това, което е най-странно в случая, е, че месеците с най-високи температури във Виетнам са юни и юли. Въпреки близостта с Екватора, подобни жеги са прецедент за това време на годината.

Легендата за залива Ха Лонг във Виетнам

Легендата за залива Ха Лонг във Виетнам

Едно природно чудо с мистериозна история

Предният температурен рекорд е отбелязан преди четири години в края на месец май. 

От Световната здравна организация подчертават, че през следващите 20-30 години ще станем свидетели на още подобни аномалии, като в екваториалните региони най-застрашени ще са възрастните хора, които по-трудно се справят с жегата и високата влажност.

Ситуацията е допълнително утежнена от факта, че огромна част от хората във Виетнам не разполагат с климатик и разчитат на вентилатори, за да се охлаждат. От Gizmodo пък подхвърлят, че климатиците са сериозен източник на парникови емисии и наличието им само би подхранило неблагоприятните климатични промени.

Глобалното затопляне, океаните и какво промени ще настъпят в следващите години

Глобалното затопляне ще промени цвета на океаните завинаги

Ето какво да очакваме