Исландия е красива страна със страхотни, макар и ледени пейзажи, но също така е дом и на 30 активни вулкана, някой от които е възможно скоро да изригне, съобщава The New York Times.

#LetItOutIceland, Исландия и крещенето като начин за справяне със стреса

Как да се справим със стреса по исландски

Включваме се веднага

За седемте дни с начална дата 24 февруари страната е регистрирала рекордните 18 000 земетресения с максимален магнитут от 5.7 по Рихтер, което може би е сигнал за наближаващо изригване, казва Исландският метеорологичен офис.

Въпреки че леките трусове и вулканичните изригвания не са новост за страната, сегашната им честота започва да тревожи хората, но от метеорологичните служби успокояват, че няма риск за населението.

Снимка 521660

Източник: iStock

Те отбелязват, че засилената сеизмична активност е започнала още през 2019 г., но в последните дни на февруари и началото на март драстично се е засилила, причинявайки минимални материални щети.

Причината за това най-вероятно е в отдалечаването на две тектонични плочи една от друга в югозападните части на страната, което предизвиква засилено движение на магма и риск от изригване.

Особено активна е активността на полуостров Рейкянес, в северната част на който се намира и столицата Рейкявик.

Снимка 521659

Източник: iStock

Сеизмолозите в страната обаче смятат, че евентуално изригване на вулкан там не би поставило столицата под риск, но най-вероятно ще причини повреди в телекомуникациите и пътищата.