80-годишен мореплавател се завърна във Варна, след като направи околосветско пътешествие с яхтата си "Одесос", съобщава БТА.

Пътуването, при което д-р Васил Куртев изминал 26 000 морски мили, започнало на 5 август 2015. По време на плаването той е отбелязал и 80-годишният си юбилей в Индийския океан.

"Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек", бяха първите думи на Куртев, изречени, след като привърза лодката си на кея на Морската гара.

Снимка 294848

Д-р Куртев разказа, че е имало доста трудни моменти, които е преживял. Автопилотът му се повредил по средата на Атлантическия океан. На други места срещал проблеми с платната, а двигателят му отказвал на няколко пъти.

"Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога", каза още той в отговор на въпроса как се е борил с възникналите трудности. След това уточни, че най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря.

"По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови", откровен беше Куртев, който е изработил сам 11-метровата си яхта, с помощта на брат си Неделчо. И сам е поел разходите за пътешествието.

Куртев е носител на три награди "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". С настоящето си плаване се се превръща в най-възрастния българин, обиколил света сам с яхта.