Вчера, 20 май, Google шокира технологичния сектор и най-вече потребителите на Huawei, след като обяви, че възнамерява да ограничи услугите си за устройства на китайската марка.

Google, Android, Huawei и спират ли с ъпдейтите за смартфоните на китайския производител

Google и Android спират с ъпдейтите за Huawei

Това е огромен удар за компанията и милионите й потребители

Решението на Google дойде като следствие от забраната върху търговията на продукти и услуги между Huawei и американски компании, която президентът Доналд Тръмп наложи миналата седмица.

Снощи обаче стана ясно, че Тръмп е склонен да даде три месеца отсрочка на забраната срещу Huawei и постанови, че китайската компания може да продължи търговията на части и компоненти, които са "необходими за поддръжката на всички понастоящем функциониращи мрежи и технологии".

Това означава, че поне през следващите три месеца собствениците на Huawei ще могат да свалят ъпдейти за Android и приложенията на Google, но не е ясно какво ще се случи след изтичането на този срок.

Правителството на САЩ все пак остави вратичка за бъдещи преговори, като подчерта, че дава време на Huawei да се консултира и адаптира към изискванията на държавата.

Въпреки това ситуацията за бъдещите Huawei Mate 30 телефони, които се очаква да излязат през втората половина на годината, все още е доста неясна. Компанията сама разработва повечето си чипове, но тези технологии зависят от договорки, дизайни и продукти от американски производители.

Huawei, Ричард Ю и защо компанията работи върху собствена операционна система

Защо Huawei работи върху собствена операционна система

Задават се тежки дни за китайския производител

Това означава, че Huawei може да изпита сериозни затруднения при маркетирането и продажбата на бъдещите си телефони, ако не постигне дългосрочно споразумение със САЩ.