Финландският производител на мобилни телефони Nokia атакува родния пазар с два нови модела - Nokia 6 и Nokia 7 Plus. Те продължават линията на промяна, след като от компанията замениха операционната система Windows с Android. В този конкретен случай той версия Oreo - в чист вид (подчертава се), без излишни графични настройки и без скрити процеси.

Снимка 351142

А това е важно, защото така може да очакваме подобрена производителност и по-дълъг живот на батерията - черта, принципно характерна за Nokia. По-малко са и предварително инсталираните приложения, за да се пести от паметта.

Nokia 7 Plus

Моделът от най-висок клас на марката, с акцент върху камерата и върху батерията. Два дни живот с едно зареждане е заявката тук с уговорката, че периодът е относителен (винаги) и зависи от начина на ползване. Все пак, 3800 mAh не са малко в сравнение с повечето смартфони на пазара в момента.

Основната камера на гърба на Nokia 7 Plus е двойна - една 12 и една 13MP, с оптика ZEISS с висока чувствителност, с широк ъгъл на заснемане и с режим Pro Camera. Този арсенал гарантира близки до професионалните изображения при различни нива на осветеност.

Снимка 351136

Източник: Facebook / Nokia 7 Plus

Разбира се, има и разнообразни ръчни настройки, чиято цел е максимално реалистичното изображение. Предната камера е 16MP и гарантира добри селфита, независимо от светлината.

За първи път в смартфон на Nokia се вграждат и функции, базирани на изкуствен интелект.

Апаратът заснема и видео във формат 4К, което след това може да гледаме с перфектен 360-градусов звук - от трите вградени говорителя.

Обърнато е внимание и на детайлите при дизайна. Той се отличава с шестте си слоя боя върху алуминиевия корпус, създаващи усещане за покритие от керамика. Засега у нас е наличен само в цветова комбинация черно/медно.

Nokia 7 Plus цели и удобство при използване. 6-инчовият Full HD+ дисплей е с резолюция 16:9 и е ограден от корпус с леко извити назад ръбове. Продуктивността се гарантира от процесор Qualcomm Snapdragon 660 и 4GB RAM памет.

Nokia 6

Наследникът на Nokia 5 идва с по-здрав корпус, с процесор Qualcomm Snapdragon 630 Mobile Platform и с до 60% по-висока производителност. Наличните цветови комбинации са черно/медно и бяло/стоманено.

Дисплеят е 5.5-инчов, Full HD, IPS. Батерията - 3000 mAh с възможност за бързо зареждане, благодарение на USB Type C. Основната камера е 16MP с оптика ZEISS, а предната - 8MP.

Снимка 351135

Източник: Facebook / Nokia 6

Безспорно, една от най-интересните функции на Nokia 6 е подобрената Dual-Sight технология - двете камери работят едновременно, за да предаваме от тях на живо във Facebook например.