Още в началото на годината се заговори, че Световната здравна организация смята да класифицира пристрастеността към компютърните и видеоигри като отделно психично разтройство. И днес това намерение вече е факт. 

Така нареченото игрово разтройство (gaming disorder) е най-новата диагноза, която може да се постави на онези, които са загубили връзката между реалния и виртуалния свят и прекарват по-голяма част от времето си в игри. Но не само времето е решаващ фактор тук, а и непреодолимата зависимост към игрите.

Снимка 363263

Източник: iStock

Затова е важно да се подчертае, че не всяко дете или тийнейджър, който стои с часове пред компютъра, страда от това заболяване. Според Световната здравна организация, едва 2-3% от всички геймъри биха влезли в графата болни от новооткритата болест.

С напредването на технологиите, ситуацията все повече излиза извън контрол, защото възможностите за забавление стават все повече, пише Time. Като започнем от приложенията, които инсталираме на телефона, минем през PlayStation и Xbox и стигнем до VR очилата, които ни прехвърлят в паралелна реалност.

И съвсем не е изключено тя да ни хареса повече от тази около нас, като забравим за работа, учение, приятели, семейство.

Снимка 363264

Източник: iStock

Ето как пристрастеността към игрите вече заема своето място до наркоманията и алкохолизма. Тя се свързва със същите онези зони в мозъка, които ни карат да посягаме отново и отново към цигарите, алколоха и наркотиците.

В повечето случаи решението на проблема е терапия при психолог, а при по-тежките случаи се налага и употребата на медикаменти.