През последните години почистването на дома се промени доста, като все повече хора залагат на прахосмукачките роботи, които вършат всичко сами.

Peloton, компанията за домашни фитнес уреди и вероятността да бъде купена от Nike или Amazon

Когато пандемията всъщност е в твоя полза

Компания за фитнес уреди може да бъде купена от Nike или Amazon

И като компания, която иска да е в крак с всичко случващо се, Amazon реши да действа. От Engadget разбираме, че създадената от Джеф Безос компания е отправила оферта на стойност 1.7 милиард долара за закупуването на iRobot - производителят на прахосмукачките Roomba.

Към момента не се знае кога ще бъде завършена сделката, защото се чака одобрение от акционерите на iRobot и регулаторните органи. Но се очаква Колин Енгъл да остане на поста си като изпълнителен директор на компанията.

По този начин приключва и 32-годишната независимост на iRobot, която е създадена през 1990 г. от изследователи от Технологичния институт в Масачузетс. Първоначалният фокус на компанията е бил хвърлен върху създаването на иновативни военни технологии, но се прави рязък завой през 2002 г., когато на пазара бива пусната и първа прахосмукачка робот.

В момента прахосмукачките на iRobot имат доста сериозна конкуренция в лицето на Anker, Neato, Shark, Dyson и Xiaomi. Сделката с Amazon се очаква да увеличи продажбите на Roomba. Но според Bloomberg освен прахосмукачки, компанията на Безос си е купила производител на уред, който може да направи точна карта на дома на притежателя си.

Amazon Alexa и възможността асистентът да копира гласа на починали роднини

Alexa ще може да говори с гласа на починали роднини

Това е малко плашещо

И според Bloomberg не потенциалните продажби са най-ценното и търсеното от сделката, а цялата база данни, която една прахосмукачка може да даде за дома на собственика си. И по този начин интеракцията с потребителите да стане още по-добра.