Куркумата е вълшебна подправка. Тя е полезна както срещу тъмни петна по кожата, така и за вътрешното ни здраве. Антиоксидантите в нея потискат възпаленията и помагат за регенерирането на клетките. Противовъзпалителните ѝ свойства неутрализират свободните радикали и предпазват от стареене.

Куркума с малко вода под формата на каша се нанася върху засегнатите места и се масажира няколко минути. След това се оставя да изсъхне и се изплаква. Не случайно подправката куркума често е наричана кралицата на подправките. Почестите, които й се отдават не само в кулинарията, но и народната медицина, са напълно заслужени.

Поради богатия си хранителен състав златистата подправка (наименование на английски език: Turmeric; латинско наименование: Curcuma Longa) е средство, използвано за изцеление от широк спектър болежки и заболявания.

Куркумата е известна със способността си да облекчава болката при остеоартрит и ревматизъм. Освен това, на антиоксидантите качества на куркумата се дължи способността й да разрушава свободните радикали в организма. Окисляването на клетките води до увреждания на клетъчно ниво.

Доказано е, че страдащите от ревматоиден артрит, които консумират куркумата редовно или приемат таблетки с нея, намират облекчение на ставни болки (от умерени до леки), както и при възпаление на ставите.

Използвайте лечебната куркума като средство за контролиране инсулиновите нива. Подправка също подобрява процесите, свързани с пренос на глюкоза към клетките. Тя спомага за повишаване на ефекта на лекарствата, приемани от диабетно болните.

По четири-пет капсули дневно е препоръчителната дневна доза, която води до регулиране нивата на кръвната захар. Но това може да прецени най-добре специалист.

Редица проведени изследвания доказват, че всекидневният прием на куркума, неизменно води до по-ниски стойности на изключително коварния холестерол.

Царицата на подправките предлага решение за облекчаване на неприятни стоматологични проблеми като пародонтоза, възпалени венци и други проблеми, свързани със зъбите.

Направете си паста от 4 лъжици куркума, и по 2 лъжици сода за хляб и кокосово масло и ще имате здрави и бели зъби. Освен отрязяването на плаката, тя неутрализира киселините, произведени от бактериите в устната кухина. Приготвената паста има срок на годност няколко дни, съхранявана в хладилник.

Антибактериалните, антивирусните и антимикотичните химични елементи в състава на лековитата подправка, също имат принос за укрепване на имунната система.

Ако грипът вече ви е повалил, моментално облекчение и подобрение ще почувствате, изпивайки наведнъж чаша топло мляко, в която предварително сте разтворили една чаена лъжичка от стритата на прах лековита подправка.

Може да приемате тази смес превантивно всеки ден в сезона на вирусните инфекции.

Царицата на подправките е уникален естествен антисептик, които благодарение на антибактериалните си съставки е ефективен при рани и изгаряния. Използвайте златистата подправка и като дезинфектант при повърхностни наранявания по кожата.

Ако се порежете или изгорите кожата си, поръсете с куркума на прах засегнатата област. Тя не само облекчава болката, но и ускорява оздравителния процес на засегнатия епидермис.

Стритата на прах куркума е идеално средство, с което може да поддържате теглото си в разумни граници. При битка с килограмите, изключително добре ще ви подейства ако приемате лъжичка от лечебната подправка, стрита на прах, докато се храните или десет минути преди да седнете на масата.

Куркумата действа много добре върху храносмилателната система и черния дроб - за тази цел я консумирайте в суров вид. Ето една рецепта за пречистване на организма:

  • Нискомаслено прясно мляко (опция е използването на растително мляко) - една чаша
  • Куркума - половин лъжичка
  • Черен пипер - четвърт лъжичка
  • Канела - една пръчица
  • Кардамон - няколко семенца
  • Кокосово масло -половин чаена лъжичка
  • Мед - една лъжичка
  • Сложете млякото на котлона и прибавете подправките последователно в реда на тяхното изброяване. Разбъркайте сместа и я оставете да заври до точка на кипене. След това я оставете на котлона да покъкри за няколко минути.
  • След прецеждане се овкусява с меда. Приемайте всеки ден по една четвърт лъжичка, а останалата маса съхранявайте в хладилник.

Източник: az-jenata.bg