Всеки знае, че чаят е много полезна напитка - и през лятото, но най-вече в студените месеци. Билковата отвара с мед и лимон има неизброими благотворни ползи върху организма. Помага срещу възпаления, има антиоксидантно действие, прочиства и освежава. 

Резултатите от медицински проучвания показват, че чаят може да е от полза дори в борбата срещу злокачествените заболявания.

Редовната консумация на чай може да допринесе за предпазване от четири вида рак - на хранопровода, жлъчния тракт, дебелото черво и яйчниците.

Снимка 318889

Източник: iStock

Авторите на изследването са установили, че рискът от болест на хранопровода, която може да доведе до рак, може да намалее с 30%, ако се пие над една чаша чай дневно.

Резултатите показват, че рискът от развитие на рак на жлъчния тракт е с 34% по-нисък за хората, които редовно пият чай, отколкото за тези, които не консумират напитката.

Рискът от злокачествено заболяване на стомаха намалява с 4% с всяка изпита чаша чай, особено за жените. Ефектът е особено изразен при жените и при любителите на зелен чай.

Рискът от рак на яйчниците е с цели 15% по-нисък за жените, които редовно пият чай.

Октомври в розово

Октомври в розово

Най-солидарната козметика срещу рака на гърдата

Експертите напомнят, че за предпазване от злокачествени заболявания е изключително важно да се поддържа здравословно тегло, да се консумират много плодове и зеленчуци дневно, да се увеличи приемът на фибри, да се правят редовни упражнения, и най-важното - да се правят профилактични прегледи.