Федералният резерв ще продължи да използва всичките си инструменти, за да възстанови икономиката на САЩ, която, според председателят на институцията Джером Пауъл, е засегната само от пандемията от коронавирус, предаде Reuters.

"Много от програмите, които започнахме, за да гарантираме отпускането на кредити, разчитат на извънредните ни правомощия за кредитиране", каза той по време на събитие в Brookings Institution. "Ще продължим да използваме тези правомощия силно, проактивно и агресивно, докато не сме уверени, че сме стъпили стабилно на пътя на възстановяването."

Пауъл, както и предшественика си Джанет Йелън, която преди десетилетие уверяваше, че няма как да станем свидетели на нова криза в рамките на животите си, посочи, че когато това възстановяване започне, то ще бъде "солидно".

ФЕД свали лихвите до нула и обяви мащабна програма за изкупуване

ФЕД свали лихвите до нула и обяви мащабна програма за изкупуване

Централната банка предприе най-драматичния си ход от финансовата криза през 2008 година

Централната банка започна безпрецедентна програма за "спасяване" на икономиката, включваща инжектирането на над 2 трлн. долара в стопанството и понижаване на основния лихвен процент до 0%. Тези политики идват на фона на вече съществуващите програми, с които Федералният резерв налива по над 500 млрд. долара седмично в репо пазара - мярка, която Пауъл посочи категорично, че не представлява количествени улеснения.

Таблица: Календар на инжекции на ликвидност на репо пазара

Снимка 475235

Източник: Федерален резерв на Ню Йорк

Източник: Федерален резерв на Ню Йорк

Времевият хоризонт за извънредните мерки е неясен, тъй като Пауъл посочи, че те ще бъдат вдигнати едва когато "частните пазари и институции отново могат да изпълняват жизненоважните си функции". Все пак той акцентира върху това, че Федералният резерв е кредитна, а не разходна институция.

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

В момента основни бенефициенти на мерките на централната банка са местните власти, малките и средни предприятия и хората, загубили работата си в резултат на мерките срещу пандемията. Както и своите предшественици, Пауъл изтъкна, че ще ръководената от него институция ще направи "каквото е необходимо", за да се справи със ситуацията.

Реторика срещу резултати

Интересното е, че Джером Пауъл предприе точно същите мерки в хода на миналата година, когато уверяваше публиката, че икономиката расте, докато същевременно по никакъв начин не взимаше предвид състоянието на спадащия производствен сектор. Единствената разлика между есента на 2019 г. и сега е, че днес политиките на Федералния резерв са значително по-мащабни.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Той по всяка вероятност не вижда и балоните, създадени от финансовата институция, които се опитва да потуши точно със същите решения, които фундаментално доведоха до тях - изкуствено занижените лихви и предоставянето на евтина ликвидност за частния сектор, банките и фондовите пазари.

А именно с такава реторика още предшественикът на Пауъл, Алън Грийнспан в началото на века се втурна да потушава дотком балона, благодарение на което наду имотния балон, взривил се през 2008 г., когато Бен Бернанке също въведе безпрецедентните мерки, довели до корпоративния и фондовия балон днес.