Турция вече няма да внася месо в бъдеще, вместо това страната ще бъде сред тези, които го изнасят, заяви министърът на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба.

"Не искам да дам времева рамка, но Турция със сигурност няма да внася месо; аз вярвам, че ще бъдем една от страните, които изнасят месо", заяви Факъбаба пред турски медии.

Според него световната търговия трябва да се основава на принципа, че всички печелят. "Когато печелим, онези, с които правим бизнес, също трябва да печелят", каза министърът.

Властите в южната ни съседка бяха крикитувани, че купуват месо от чужбина. Анкара сключи такова споразумение със Сърбия, но доставките все още не са започнали.

Страната ще се придържа към разпоредбите си за клане на едър рогат добитък, а кланиците ще спазват ислямските правила. Според тях животните трябва да бъдат заклани по специален начин, различен от прилагания в индустриалните кланици в немюслманските страни.

Така животните ще се превърнат в халал - допустими или законни продукти, които да се използват или консумират съгласно ислямския закон.

Продукт, сертифициран като халал, означава, че е в съответствие с ислямското законодателство и има пряко влияние върху това как продуктите се произвеждат, обработват, разпространяват, съхраняват, продават и консумират.

Сключено е споразумение между земеделското министерство и това на отбраната за доставка на храна на турската армия, което ще е от голяма полза за турските фермери.

"Средната стойност за тази търговия ще бъде 750 млн. турски лири (198.4 млн. долара)", съобщи Факъбаба, отбелязвайки, че както армията, така и фермерите ще спечелят от тази сделка.

Турция в момента изнася семена за 76 държави на стойност 154 млн. долара. Страната обаче има търговски дефицит, тъй като купува семена за 200 млн. долара от 59 държави. Целта на Анкара е да удвои производството си на семена от настоящия 1 млн. тона на 2 млн. тона годишно, а срокът за това е 2023 г.