Малко насекоми успяват да предизвикат такава погнуса, както хлебарките. Първото нещо, за което повечето хора си мислят, когато срещнат хлебарка вкъщи е... чехъл. Те са известни със своята невероятна устойчивост и приспособимост към всякакви условия на живот.

Но наистина ли хлебарките могат да живеят и без глава? Оказва се, че това не е просто легенда. Тези насекоми оцеляват в продължение на седмици, след като са обезглавени. Това е така по много причини. Една от тях е начинът, по който дишат - чрез малки отвори, разположени върху цялото тяло. Те имат капилярна кръвоносна система и декапитирането не води до загуба на кръв. С едно хранене могат да преживеят седмици без да загинат от глад, а на различни места в тялото им са разположени струпвания от нервни клетки (ганглии), които позволяват на насекомото да стои на краката си, да се движи и да отговаря на прости стимули дори без глава.

Домашните хлебарки не обичат светлината, защото тя им подсказва за присъствието на човек и през деня и при светнати лампи остават в неактивно състояние. Тръгват на лов за храна около четири часа след като сме изгасили лампите. Но ако броят на хлебарките е твърде голям в дадено жилище, те стават активни през по-голяма част от денонощието, дори през деня.

Снимка 438846

Източник: iStock

Някои хлебарки могат да летят, макар и тромаво.

Снасят яйцата си в специални пашкулчета, наречени оотеки, като женските на някои видове ги носят със себе си през цялото време. Само 120 дни са достатъчни за най-разпространения вид - германската хлебарка, да се развие от яйце до възрастен индивид.

Хлебарките не могат да ни ухапят, тъй като кожата ни е твърде дебела, за да я пробият, а и не са агресивни. Предпочитат храната им да не се движи.

Те имат много добро зрение, което се подобрява при зелена светлина и силно се влошава при червена.

Снимка 438847

Източник: iStock

Хлебарките пренасят различни бактериални и паразитни заболявания, тъй като се хранят с гниещи, разлагащи се продукти, дори мърша. Предизвикват респираторни заболявания и астма при много хора.

Хлебарките са издръжливи на ниски температури, ако понижаването става постепенно, но поставянето на заразен с яйца предмет във фризера ще ги убие за няколко часа.

Тези насекоми издържат 125 пъти повече радиация от човека.

Хлебарките се хранят с всичко, което има органичен произход, включително нокти, косми, сапун.

Хлебарките, инсектицидите, резистентността и начинът да ги изтребим

Лоша новина за живеещите в апартамент

Неприятни данни около хлебарките в ново изследване