От 2001 г. насам европейците нескрито сочат американците с пръст и се чудят какво е усещането да минаваш през супер щателна проверка винаги, когато стъпваш на летище.

Изглежда системата е на път да се промени и на нашия континент, след като стана ясно, че нова AI технология ще разпознава лицата ни и ще препитва пътници при преминаване на гранични пунктове, съобщават от Gizmodo.

Инициативата iBorderCtrl е на унгарската полиция, а финансирането идва директно от хазните на ЕС.

Новата система, предвижда поставянето на камери с изкуствен интелект на четири гранични пункта за преминаване към държави извън ЕС, като първите държави, в които ще се проведат реални тестове, са Унгария, Латвия и съседна Гърция.

Пътуващите ще трябва да "разговарят" с компютър, който ще им задава въпроси относно предметите в багажа и личността им, като прецизна камера ще следи много внимателно дори за най-малките мимики на лицевите мускули.

Софтуерът ще може да разпознава рискови индивиди и да подава сигнал към служителите на граничния пункт, които след това ще правят по-щателни проверки.

Изкуственият интелект има способността да разпознава пол, раса и език, а одобрените пътници ще получават персонализиран QR код, с който да преминават през границата.

Системата ще бъде тествана за период от шест месеца, в който създателите й ще видят в реално време как софтуерът "учи" и развива способностите си.

Ето как няма ни вземат бутилката вода на летището

Ето как няма ни вземат бутилката вода на летището

Не е най-брилянтната идея, но пък определено бихме пробвали

Цялата тази инициатива ни звучи като извадка от записките на Джордж Оруел и е отявлена първа стъпка към много по-сериозен граничен контрол на целия континент.

Facebook, лицевото разпознаване и новият трън в очите

Facebook, лицевото разпознаване и новият трън в очите

Многото лица на социалната мрежа