Европейският авиопроизводител Airbus представи един от най-големите самолети в света - BelugaXL.

Транспортният самолет с впечатляващи размери се използва за пренасянето по въздух на завършени секции от самолети от различни производствени обекти в Европа до крайните монтажни линии на Airbus във Франция, Германия и Испания.

Снимка 333592

Източник: Airbus

BelugaXL е с 6 метра по-дълъг, 1 метър по-широк и може да носи 6 тона по-голям полезен товар от предшественика си BelugaST.

Той ще може да транспортира едновременно и двете крила на самолета Airbus A350 XWB (голям пътнически самолет, предназначен за полети на дълги разстояния, б.р.). Предшественикът му можеше да пренесе само едното.

Airbus A350 XWB

Източник: Airbus

Airbus A350 XWB

BelugaXL всъщност е силно модифицирана версия на модела Airbus A330-200. По него обаче има много промени, тъй като "превръщането на съществуващ продукт в супер транспортер не е проста задача", каза Бертран Жорж, ръководител на програмата BelugaXL.

Първият такъв транспортен самолет трябва да започне полети в средата на 2018 г., след последователност от тестове на реактивните двигатели и боядисване. След като първият BelugaXL е готов, ще започне преустройството на втори подобен самолет в хангара в Тулуза.