Юли - чудесен месец за ваканция, в най-добрия случай - такава на морския бряг. Ако има нещо, с което свързваме блаженото излежаване на пясъка, то това е добрата книга.

И за да сме в крак с тенденциите, нямаме намерение да влачим в багажа си тежки томове. Вместо това разчитаме на Storytel - платформата за стрийминг на аудио книги, която отскоро е и на българския пазар. Ето избора ни от пет заглавия, които да слушаме на плажа с удоволствие.

"Да прецакаш Дявола"

Освен че е един от най-популярните, Наполен Хил е и един от първите автори на книги за самопомощ. "Да прецакаш Дявола" е своеобразно продължение на бестселъра му "Мисли и забогатявай", излязла през 1938 г.

Снимка 430586

Източник: Storytel

Основната й ценност е, че тя очертава разликата между човека, който се носи по течението на живота без цел и посока, и онзи, който използва най-ценния си ресурс - своя ум, за да управлява живота си и да постига целите си. Чрез примери от личния си живот Хил ни помага да се освободим от бариерите, които сами сме си поставили.

"Катерина Евро... и още нещо"

Снимка 430587

Източник: Storytel

Живот, изпълнен с... много живот! Това е Катето Евро, това е нейният житейски път. Непринудена, искрена, неповторима, лъчезарна и винаги в ритъма на нови предизвикателства и емоции - книгата "Катерина Евро... и още нещо" на Диляна Гогова ще ни покаже актрисата във всичките й аспекти и ще ни накара да се смеем и да плачем, да се изумяваме и да се смиряваме.

"Трилъри по женски"

Боряна Дукова създава седем разказа с напрегнат сюжет и неочакван край, във всеки от които главният герой е жена и се разплита загадката на едно престъпление.

Снимка 430589

Източник: Storytel

Съдбите на героите в "Трилъри по женски" пък се преплитат по интересни и неочаквани начини. Част от тях, преследвани от сенките на някои други персонажи, се събират в последния разказ и в новогодишната нощ.

"Лола - секс, мусака и революции"

Снимка 430588

Източник: Storytel

Лола Монтескьо е псевдоним на Капка Тодорова, добре позната с острия си и ироничен тон. Точно това нейно заглавие по лек и неповторим начин осмива съвремието, изкривените ценности, онези типично български привички, на които всички тайно се подсмихваме. Къде е днес България и къде сме всички ние, живеещи в нея? Ето, отговорите на такива въпроси ще чуем в Storytel от "Лола - секс, мусака и революции".

"Балканска рапсодия"

Както подсказва заглавието, действието се развива на Балканския полуостров - между бежанските пътища на Албания, неукрепналата все още България и модерна Турция на Кемал Ататюрк. Тук първите десетилетия на миналия век са време, изпълнено с религиозни табута, суеверия и вкаменени морални норми.

Снимка 430585

Източник: Storytel

На този фон една съвременна жена води вътрешен диалог с предците си, за да си обясни съдбовните решения на онези, чиято кръв тече във вените й. А най-хубавото е, че авторката Мария Касимова-Моасе сама чете романа си "Балканска рапсодия" за Storytel.