През последните седмици никой не може да стъпи и на малкото пръстче на "Паразит", защото този филм е просто навсякъде.

"Паразит", Оскари 2020, постижението на филма и как влезе в историята

Филмът, който пренаписа историята на Оскарите

"Паразит" на Понг Джун Хо постигна немислимото

Четири Оскара и рекордни приходи в бокс офиса - какво повече му трябва на един южнокорейски филм...

Не и обвинения в плагиатство, но, уви, точно такива е получил режисьорът му Понг Джун Хо.

Според Hypebeast, индийският продуцент П.Л. Тенапан смята, че Понг Джун Хо е взел идеята за сюжета на "Паразит" от индийския филм Minsara Kanna, излязъл през 1999 г.

Снимка 461281

Източник: София Филм Фест

Пред India Today Тенапан е казал, че след като е гледал носителя на Оскар е убеден, че става дума за плагиатство от продуцирания от него филм. Той дори в момента провежда разговори с международни адвокати, за да разбере какви точни стъпки трябва да предприеме.

Режисьорът на Minsara Kanna пък е щастлив, че "Паразит" е спечелил Оскар, дори да бил вдъхновен от сюжета от режисирания от него филм. 

"Паразит", Оскари 2020 и новият рекорд, който филмът постави

"Паразит"-ът полази навсякъде

Няма кой да спре южнокорейския филм

Minsara Kanna разказва историята на бедно момче, което се влюбва в момиче от заможно семейство. За да бъде по-близо до нея, той и част от семейството му фалшифицират идентичностите си, за да бъдат наети на работа в къщата на семейството ѝ. Момчето работи като бодигард, а роднините му като домашна помощница и готвач.

Факт е, че има сходства в идеята и не ни се иска обвиненията в плагиатство да са основателни, но дали е така ще разберем скоро.