В изкуството..., в киното, графиката, театъра, музиката, нищо не е само черно или бяло, дори в черното, и в бялото, човешките очи търсят цвета. Какво е живописта без цвят?

Автор като Райна Стоймирова осмисля стойността на цвета в съвременното изкуство. Когато видях за първи път картина на авторката, бях щастлива че съм допусната до света на една "русалка", обитаваща подводни светове.

Платната на художничката, които ще са в галерия "Сезони" от 1 до 14 март, са като истински водопади от многоцветни и сочни багри, вулкани от енергия.

Снимка 279104

Тази силна, мощна енергия протича през сетивата, обливат ни преливащи един в друг потоци от цветни мечти, сънища, абстрактни проекции на светлини, загадъчни на места, пропити от дълбините на морските дъна, от почвите в природата, ветрове, движещи се със скоростта на мистрала.

Картините на Райна са пропити с експресия на емоциите и на усещанията. Работата и с текстил е обогатила културата и на живописец. Специфичният за нея колорит и техника я отличават и тя винаги е разпознаваема.

Срещата с живописния талант на Райна Стоймирова и нейната изложба в галерия "Сезони" ще бъде преживяване, от което се нуждае съвременното изкуство като цяло - "Ренесанс на цвета".

Снимка 279105