Първият учебен ден не бива да се пропуска. И макар отдавна да седим на работни, а не на училищни бюра, решихме все пак да влезем в час, и то - с написано домашно. Но понеже сме възрастни, сами подбрахме предмета - час по свободно избираема подготовка, профил кино.

Напрахме селекция от филми, които на първо четене може да се нарекат училищни, но засягат и други не по-малко важни теми. Ако пък сте изгледали всичко, не пропускайте новия български филм "12A", чиято премиера неслучайно е на 15 септември. 

Кадър от "Джуно"

Източник: Outnow

Кадър от "Джуно"

"Брилянтин", 1978 г.
(режисьор Рандал Клайзър)
Започваме ударно с емблематичен мюзикъл, чиито песни отдавна са класики. Онова, което знаят малцина, е фактът, че училището във филма се казва Rydell High, но реално снимките се провеждат в три сгради.

Фасадата е на Venice High School, вътрешните снимки из коридорите на училището са от сградата на Huntington Park High School, а за снимките в училищния двор е ангажирано учебното заведение Marshall High School.

Иначе, цялата история се върти около любовта на едно момче и едно момиче.

"Вчера", 1987 г.
(режисьор Иван Андонов)
Абсолютната класика в българското кино. Действието се развива в пансион на езикова гимназия, а младата кръв на някои от учениците се бунтува срещу безкрайните ограничения на времето.

От "Вчера" са и едни от култовите реплики, използвани и до днес:

"Не съм казвал, но пак повтарям!"
"Сега ще видите вий кон боб яде ли!"
"Само от добър приятел се става качествен предател." 

"Обществото на мъртвите поети", 1989 г.
(режисьор Питър Уиър)

"Обществото на мъртвите поети" е невероятно деликатен и вдъхновяващ филм. Особено в моментите, когато учителят Джон Кийтинг (Робин Уилямс) успява да "пробуди" своите ученици и да ги накара да мислят, а не просто да следват някакви установени от обществото и родителите им правила. В това е скрита и силата на филма, защото подобни учители не се срещат често - и тогава, и днес. Сигурно и в бъдеще. 

"Кери", 1976 г.
(режисьор Брайън де Палма)
Покрай "То" на Стивън Кинг хорър вълната продължава. Затова и нямаше как да пропуснем "Кери", при това първата му версия, а не новата от 2013 г. И романът, и екранизацията са основани на премеждията, които Кери Уайт преживява в училище, тъй като е срамежлива и останалите я тормозят. Това е казус, който съществува във всяко училище, но рядко се срещат момичета със способностите на Кери.

Когато гледате, обърнете внимание на епизода по време на бала - освен че е нагнетен с адско напрежение, тогавашните ефекти внасят един особен чар, какъвто в съвременните филми вече няма.

"Джуно", 2007 г.
(режисьор Джейсън Рейтман)
Лекотата на "Джуно" е забележителна, може би затова получи "Оскар" за оригинален сценарий. Да, слагаме го в списъка на училищните филми, но в сюжета на "Джуно" се обръща повече внимание на нещата, които се случват извън училищната сграда, защото те не са никак маловажни. Особено когато говорим за бременна тийнейджърка.

Обърнете внимание и на саундтрака на филма, както и на блестящия диалог, който кара всичко да "звънне".

И запомнете поуката: "Най-хубавото нещо, което можеш да направиш, е да намериш човек, който те обича заради това, което си. Добро настроение, лошо настроение, грозен, хубав, красив, какъвто и да си, правилният човек винаги ще смята, че слънцето изгрява от задника ти!"

"Урок", 2014 г.
(режисьор Кристина Грозева, Петър Вълчанов)
Освен че е един от най-награждаваните български в последните години, "Урок" е особен филм, който слагаме в нашия списък с училищни заглавия, макар историята да е развита около учителката, а не около учениците.

Една от най-важните сюжетни линии обаче безспорно е онази, в която някое от децата краде и преподавателката трябва да даде урок на всички. Всъщност моралният избор, който тя им предоставя, е валиден и за нея самата.