Тази вечер кутията на MasterChef бъде доста предизвикателна, не само заради продуктите, с които ще се готви. 

Лео Бианки и предизвикателствата на MasterChef

Лео Бианки и предизвикателствата на MasterChef

Ресторантьорът за шансовете в живота, за разликата между Лео, който пее, и Лео, който готви, и за работата със сърце и душа

Те ще бъдат подбрани от Chef Итало Баси, който е най-младият готвач, оглавил ресторант с три звезди Michelin - ConFusion. Италианецът е подготвил продукти от всички краища на света - кралски скариди, авокадо, киноа, джинджифил, лайм, жълта чушка, лук, чесън, манго и босилек.

Снимка 352222

Източник: bTV

Шеф Итало Баси ще демонстрира пред хоби-готвачите, че при правилен подбор и съчетание на ароматите и разнообразие в текстурите може да се получи нещо много специално. 

Снимка 352223

Източник: bTV

Този, който се представи най-добре, ще спаси трима състезатели и ще изпрати на финалната фаза на елиминации други двама.

След всичко това, в кухнята на MasterChef ще влезе един от малкото българи, завършили готварство в академията Le Cordon Bleu в Париж - шеф Ивайло Игнатов. Той ще бъде придружен от своята съпруга Яна Петрова - професионален винен дегустатор.

Снимка 352224

Източник: bTV

Двамата ще дадат MasterClass за приготвянето на рибно филе в "родопски камуфлаж". Готвачът ще покаже как се маркира и филетира риба във Франция, кой е правилният начин да счупиш яйце, че правилният подход е да направиш, а не да поправяш, както и че трябва да се доверяваш на усета си, а не да копираш на 100%. 

Яна Петрова разкаже как се подбира най-доброто вино за конкретно ястие. Едно от нещата, които ще разберем от нея, е, че винтовата капачка не е знак за ниска цена или качество, а алтернатива, за да се избегнат дефектни коркови тапи. 

MasterChef 2018: Треньорите от „Гласът на България” влизат в предаването

MasterChef 2018: Треньорите от „Гласът на България” влизат в предаването

Един участник ще спечели имунитет

Този от любителите-готвачи, който се доближи най-много до оригинала, ще бъде капитан в следващата отборна битка, а двама ще трябва да се борят за оцеляване. В последния етап на елиминация четирима от хоби-готвачите ще приготвят зеленчуци или морски дарове (по избор), като използват японската техника темпура.

Играта на температурна разлика между ледената паста и горещото олио е решаваща за прозрачността и хрупкавостта на панировката, а начинът на нарязване на продуктите - за това да станат готови по едно и също време. 

Какво ще спечели победителят в MasterChef 2018

Какво ще спечели победителят в MasterChef 2018

За улеснение на участниците, те ще готвят на газови котлони, които забързват процеса на термична обработка, имат по-дълъг живот от електрическите и са по-щадящи към съдовете, защото не ги изсушават. 

В края на предаването ще разберем и кой ще напусне кухнята на MasterChef.