Рядкост е да видим български актьори в големи холивудски или телевизионни продукции. Нина Добрев е може би единствената, която може да се похвали с подобно нещо през последните години.

С участие в голяма продукция вече може да се похвали и младата актриса Мариета Мелроуз. Ще я гледаме в три епизода в третия сезон на сериал на Netflix.

Atypical разказва историята на Сам (Киър Гилкрист) - 18-годишен младеж, който страда от разстройство от аутистичния спектър и знае абсолютно всичко за пингвините, защото те са голямата му страст. Заобикалящият го свят обаче не е толкова мил и разбиращ, нито колкото животните, нито колкото неговото семейство.

В първите два сезона видяхме, че въпреки трудностите Сам не се предава, а все по-уверено се вписва сред останалите си "нормални" връстници. Третият започва там, където вторият ни остави: Сам е приет в колежа Дентън и е на път се отдаде на това, което може най-добре - да рисува.

Отиването в колеж обаче е истински огромна крачка за момче като него - там той ще срещне нови предизвикателства, с които да се справя. Едно от тях е решението му да живее в общежитие. Ще срещне, разбира се, и нови приятели, които ще се опитат да му помогнат да свикне с всичко ново.

Един от новите му приятели ще бъде Евелин, в чиято роля ще видим и Мариета Мелроуз. Както самата тя ни разказва, героинята ѝ винаги е в добро настроение, обожава училището и всички предмети. Едно от задълженията ѝ в колежа е да бъде доброволец в студентския съюз и в неговия център.

Мариета Мелроуз на снимачната площадка на Atypical

Източник: Личен архив

Мариета Мелроуз на снимачната площадка на Atypical

Също като Сам, и Евелин обожава животните. Любими са ѝ пчелите, които са и символ на колежа Дентън. "Нося колиета, гривни, пуловери, диадеми, обсебена съм на тема пчели и това да "заразявам" всички с доброто си настроение", допълва образа на героинята си Мариета.

За Atypical Марията Мелроуз смята, че е един крайно необходим сериал - по света има много семейства, чиито деца имат нужда от специални грижи и повече внимание. "Сериалът ни предоставя възможността да станем част от техните трудности, притеснения, проблеми. Всъщност разбираме, че те не са толкова различни и заслужават както нашето приятелство, така и възможност да успеят."

Участието на Мариета в сериала не е нито случайно, нито пък се е случило лесно. Преди две години, когато за първи път пристига в Лос Анджелис, тя се явява на кастинг за Atypical. Името на сериала не ѝ е говорило нищо, но тя е трябвало да изиграе гаджето на главния герой Сам - Пейдж. Успява да впечатли продуцентите с представянето си, но въпреки това те дават ролята на по-опитната актриса Джена Бойд.

Именно Пейдж е и любимият ѝ персонаж, защото "никога не се притеснява да действа импулсивно, казва това, което мисли, и винаги има план, който следва безупречно". Мариета издава малко и от съдбата й през новия сезон - оказва се, че промените няма да се отразят добре на Пейдж и ще я видим в една доста нетипична светлина.

Сега, две години след кастинга, екипът на Atypical не е забравил за Мариета. Този път нещата се получават и тя получава ролята на Евелин, въпреки че ако питаме нея, с голяма доза самокритичност тя ще каже, че не се е представила по възможно най-добрия начин.

По време на снимките бързо и лесно се сприятелява със звездата на сериала Киър Гилкрист. За нея 27-годишният актьор е изключителен професионалист, който когато е виждал, че е напрегната или притеснена, е правел всичко възможно да ѝ помогне. "Преди всеки дубъл ме разпитваше какви ли не лични въпроси, което тогава ми се стори доста необичайно, но след това разбрах, че е искал да ме предразположи."

Мариета се надява, че Atypical ще бъде продължен с още един сезон, в който тя също да вземе участие. Ние, разбира се, ѝ стискаме палци. Докато очаква това да се случи, Мариета работи по личен проект - The Worst Day, който вече е заснет, а тя влиза ролята на продуцент и актьор.

Третият сезон на Atypical е в Netflix от 1 ноември