За Пабло Ескобар и легендите, и слуховете, и историите са много. Според едни от тях дори е бил добър човек, според други пък - невероятно чудовище. Без значение плюс или минус ще се сложи към името му, Ескобар завинаги ще си остане забъркан в афери с наркотици, пари, власт и убийства.

Историята в "Да обичаш Пабло" обаче е лична и идва от една от любовниците му - Вирхиния Вайехо, разказана в книгата ѝ Loving Pablo, Hating Escobar (Да обичаш Пабло, да мразиш Ескобар). Нея използва и филмът, който е копродуциран от "Ню Бояна филм студиос" и част от сцените са заснети в България.

Снимка 361987

Източник: bTV Studios

Сюжетът ни отвежда в началото на 80-те години на миналия век, когато Пабло Ескобар прави първите си стъпки в бизнеса с наркотици и оглавява колумбийския картел Меделин. Млад, наперен, безскрупулен и, най-важното - богат, Пабло иска да внася наркотици в САЩ. Разбира се, постига целта си.

Именно по това време с него се запознава и направилата вече кариера в телевизията Вирхиния Вайехо. И нищо не може да спре Ескобар да я направи своя любовница, дори и фактът, че той вече има жена и малък син. В това отношение "Да обичаш Пабло" показва и затвърждава недоказаните представи за Ескобар - човек, който постига всичко, което си науми, макар именно тази мания за пари и власт да му коства всичко.

Снимка 361983

Източник: bTV Studios

Но, както знаем, всеки злодей има своя преследвач. В случая това е американският агент Шепард (Питър Сарсгард), който има за цел да прекъсне дейността на Пабло Ескобар и да спре тоновете кокаин, навлизащи в Щатите. Ето как малкият рай на наркобарона се оказва на мушката на две правителства - на САЩ и на Колумбия.

Снимка 361981

Източник: bTV Studios

"Да обичаш Пабло" не е просто ретроспекция към подбрани от сценариста и режисьор Фернандо Леон де Араноа моменти от живота на колумбиеца. Филмът прави доста умела и многопластова психологична дисекция на бедното момче от провинциите на Колумбия, което мечтае да бъде богато, запомнено и да спечели уважението на хората.

Какво да очакваме от „451 градуса по Фаренхайт“

Какво да очакваме от „451 градуса по Фаренхайт“

Могат ли книгите да се окажат най-голямото зло на света

Хавиер Бардем е в стихията си в образа на Пабло Ескобар. Пенелопе Круз е виновна да повярваме на 100% в любовта на Вирхиния Вайехо, но и във всеки друг аспект на сложния ѝ образ. А химията между двамата е... като по учебник. Все пак имат зад гърба си почти десетилетие съвместен живот, знаят как да подходят един към друг. Нищо че са в роля.

"Да обичаш Пабло" е в кината от 15 юни.