Документалната панорама в тазгодишната Киномания включва малко, но подбрани и изключително провокативни филми. Започваме с последния на Вим Вендерс.

"Папа Франциск: човек на думата си"

Новият филм на култовия немски режисьор е документален и посветен на настоящия глава на римо-католическата църква. Не е точно биографичен, а по-скоро посветен на идеите и вярванията на папа Франциск, мнението му по наболели въпроси като замърсяването на околната среда и разрива между бедни и богати.

"Соня Йончева. Sempre Libera" 

Филмът на Георги Тошев е посветен на най-успешната българска оперна певица в момента - Соня Йончева. Сопраното тръгва от родния си Пловдив, за да достигне най-престижните сцени по света, сред които и тази на Метрополитън. Там е единственият артист, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които - предавани на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.

"Музикалният храм на Алабама"

Оригиналното заглавие на филма на Грег "Фреди" Камалиър е Muscle Shoals - името на град край река Мисисипи, Алабама. Мястото, където Рик Хол основава звукозаписното студио FAME и дава тласък на южняшката музика, станала популярна по цял свят. С разкази от първо лице във филма участват Арета Франклин, Ета Джеймс, Мик Джагър, Кийт Ричардс, Боно, Алиша Кийс и други прославени музиканти.

Сред останалите документални филми на Киномания 2018 са и знаковият "Фаренхайт 11/9" на Майкъл Мур, "Моето поколение" на Дейвид Бати, "Бергман: година от живота" на Джейн Магнусон. 

Киномания 2018 е между 15 и 29 ноември в избрани киносалони в София