„Промяна на градската среда/Changing Urban Visions": това е темата на второто издание на архитектурния форум Sofia Architecture Week. Градът, в който живеем, и пространството, което пресичаме всеки ден, вършейки ежедневните си задължения, са неща, които вълнуват всички ни и към които всеки един от нас има лично отношение. Ето защо те трябва да бъдат плод на обща дискусия. Това е и задачата на събитието: да създаде „импулси за града", като запали гражданите на София да мислят за своя град, за да подобрят ежедневния си живот, и да инспирира професионалистите в областта на архитектурата и градоустройството със свежи идеи и срещи с международно признати техни колеги.

Миналата година влиятелното холаднско списание за архитектура A10 определи Sofia Architecture Week като "истински знаменателно събитие" с потенциал да се превърне в повратна точка в развитието на архитектурата в България и на Балканите.
Тази година събитието е организирано в три основни части:

Sofia Architecture Week Forum: двудневен форум, който се открива на 30 октомври, петък, и ще продължи до 1 ноември, неделя в „Английския двор" на Биологически факултет. Форумът е съставен от лекции по темата Changing Urban Visions с участието на едни от най-актуалните и интересни личности от съвременната европейска архитектура. Едни от звездите на тазгодишния форум са Луис Мансиля и Емилио Туньон Алварес - носители на най- престижната европейска награда за архитектура, Mies Van Der Rohe (2007), и куратори на 10-то Биенале на испанската архитектура с множество реализирани проекти за обществени и частни сгради, отбелязани в най-популярните списания и книги за архитектура.

В София за форума ще пристигне и най-младата и ярка Северна звезда на европейската архитектура - Джулиън Де Смед, основател на студио JDS, тазгодишният лауреат на холандската награда Maaskant. Основателят на най-нетрадиционното архитектурно студио в Европа NL Architects Валтер Фан Дайк също ще участва в тазгодишното издание.

Sofia Architecture Week Open House: програма със свободен достъп, включваща лекции и презентации от медии, архитектурни студия и компании, вечерни дискусии, върху основни проблеми на София с участието на общински представители, урбанисти и архитекти, прожекции на филми и последното за тази година издание на Pecha Kucha Night (произнася се „Пе-Чак-Ча", което на японски обозначава шума от неангажиращ разговор. Pecha Kucha е иновативен формат за презентиране, лансиран от архитектите Астрид Клайн и Марк Дайтъм през 2003 г., като всеки от презентаторите илюстрира идеите си в

20 слайда, а всеки слайд престоява на екрана 20 секунди).
Всички инициативи от програмата Open House ще се провеждат в пространството под СКЛАДА на ул. "Бенковски" 11 от 1 до 5 ноември. Вход свободен.

Подгряваща програма на Sofia Architecture Week е съставена от три изложби и дискусия, които ще се случат през месец октомври, като всички със свободен достъп.