За разразилия се скандал с изсичането/смачкването на гора/фиданки на Витоша вече се изписа доста. Компетентните органи ще установят (поне така се надявам) дали случилото се там е законно, какво точно е унищожено и какво - спасено, и кой трябва да бъде наказан или похвален за него. По-малко вероятно е да разберем дали зоната, в която се е случила случката, по една случайност се оказва в съседство с писта „Витошко лале" или разчистването е опит да се рестартира един отхвърлен преди години проект за разширение на витошката ски зона. Е, ако след известно време пистата рязко увеличи размерите си, всичко ще е ясно. Макар че след вдигналия се шум това едва ли ще се случи. Или пък кой знае, наглостта в милата ни родина вече не знае граници.

Но думата ми не е точно за това. А за поведението на един мастит колега-журналист, който в сутрешния ефир на bTV се хвърли като Матросов на амбразурата да защитава извършителите на почистването и най-вече да обвинява еколозите в лъжа по темата. В какво всъщност се състоят, според него, лъжите?

Първо, площта на засегнатата зона не била 20 декара, а много по-малко. Той самият така и не каза колко, но в различните информации по темата числото варира между 10 и над 20 дка. Ако зелените са го надули - лошо. Но и 10 да са декарите, и 1 да е, щом става дума за унищожаване на дръвчета, това ок ли е?

Второ, дръвчетата не били изсечени, както твърдели еколозите, а били смачкани с багер. Е, сега вече ми олекна. Щом няма сеч, а просто изкореняване с машини, всичко е наред. Най-вероятно дръвчетата скоро сами ще скокнат и ще се посадят обратно в земята. И все едно нищо не се е случило.

Трето, не ставало дума за гора, а за „некви фиданки" (цитатът е от колегата). „Некви фиданки"?! Т.е., ако са пораснали дървета е проблем, но щом са невръстни - давай да ги унищожаваме. Явно всичко, което са ме учили в училище по биология, е било лъжа. Очевидно горите по някакъв фантастичен начин се появяват просто така, като възрастни дървета, без да се налага преди това да пораснат като всяко друго живо същество. А фиданките са само едни малки, досадни израстъци, от които нищо полезно никога няма да произлезе. Оставям настрана факта, че точно тези фиданки бяха засадени с доброволния труд на много хора, на които им пука за състоянието на планините ни, и случващото се сега си е лека подигравка с труда им. Но, наистина, какво сме тръгнали да се оплакваме - в България годишно се унищожават незаконно хектари гори, пък ние правим проблем за „некви фиданки".

Завършвам с друго легендарно прозрение на колегата - за целта на изваждането на коренища било ок да се местят морените?! Така че, един съвет от мен - следващия път, когато се качите на Витоша и ви се прииска да си направите малко кросфит на открито, хванете и преместете няколко морени, това си е съвсем в реда на нещата. Даже може да си натоварите някоя за вкъщи, на кого му дреме...