Научих една история от блога на Donald Trump и тя страшно ме впечатли. Вече написах един пост за нея в моя блог Нова работа, но бих искал и тук да я споделя, защото знам, че тук четат хора, които обичат за воюват за “справедливи” и “добронамерени” каузи.

С две думи, в Япония бил приет закон, според който не е допустимо в техните фирми да работят дебели хора. За целта хората периодично се проверяват дали отговарят на максимално допустимите мерки за размер на талията и ако се намери служител, надвишаващ зададената норма, фирмата отнася глоба.

Както се сещате, няма фирма в света, която да обича глобите, така че по всяка вероятност всички дебели хора ще бъдат уволнявани.

Няма съмнение, че подбудите да се създаде такъв закон са изцяло алтруистични. Всички знаем колко са вредни излишните килограми и каква сериозна предпоставка са те за високо кръвно, диабет и болести на сърцето. Затова спокойно може да се каже, че хората биват уволнявани за тяхно добро, в името на тяхното здраве.

И ако японците като цяло са здрави, слаби и дълголетни хора, така че може би този закон въобще няма смисъл за тях, то за мен е много интересен въпросът как би се възприела една такава идея в нашето демократично общество и особено пък сред нашего брата блогъра.

Моето предположение е, че идеята ще бъде прегърната с възторг и ще започне масова, фанатична и яростна борба срещу дебелите хора у нас, (които, за разлика от Япония, са много) и даже ще се намерят факти, които да докажат, че дебелите не само вредят на себе си с това, че ядат повече, но и на околните, на фирмата и на цялото ни общество. Поне такива са аргументите срещу пушачите - не виждам с какво дебелите трябва да се третират по-различно.

Има и още един въпрос, който ме вълнува. Българите (и в частност българските блогъри) са известни борци за правата на онеправданите. То петиции ли не подписваме, то митинги ли не организираме, то гневни статии ли не пишем. Въпросът е: как решаваме чии права да защитаваме? Защо едни хора имат права, а други - не! Например:

» Защо у нас наркоманите имат права, а пушачите нямат?
» Защо хомосексуалистите и травеститите имат права, а садо-мазохистите нямат?
» Защо инвалидите имат права, а дебелите нямат?
» Защо престъпниците имат права, а обикновните граждани - не?

Задавам тези въпроси не защото отстоявам правата на една или друга социална група, а защото виждам, че в медиите и в интернет тенденциозно и фанатично се изпада в крайности, “защитавайки” уж “правата” на едни хора винаги за сметка на други. Не може ли някак си да се опитаме да намерим компромисно решение, което да удовлетворява и едните, и другите? Защо винаги трябва да се води война за нечии “права”? Защо винаги тези, които не разбираме, ги обявяваме за безправни и се стремим да ги смачкаме и унищожим, вместо да намерим начин да живеем заедно?

Аз съм глупав човек и затова задавам много въпроси. Знам, че у нас има много умни хора, които знаят всички отговори и те ще ми помогнат и на мен да намеря своите. Пък после сигурно ще ходя да се самоубия някъде, защото съм дебел, хетеросексуален мъж и при това - пушач, т.е. - напълно безправен човек. А съвсем малко е необходимо някой да извика:

"Всички дебели - на сапун!"

http://silvermountain.wordpress.com/