Като девойка, прекарваща порядъчно дълго време с представители на срещуположния пол, убедена съм, че за да се справиш с тези отношения, трябва да се спазват няколко прости правила. Ето ги и тях:

Не съкращавай прекалено дистанцията

Да, именно за физическата говоря. Да се прегърнете, когато се срещнете – ок. Да си размените целувка по бузата – няма лошо.

Но, ако стоите сгушени по време на филма, спите твърде често в едно легло след запои… прекалено е.

Първо, защото рискувате безвъзвратно да размиете границата между приятелство и полуплатоническа връзка и второ: еми, организмът си е организъм, ерекцията – ерекция. Трудно е някой мъж да си беседва с теб за последната книга, която си прочела, докато се отъркваш в него.

Не му споделяйте всичко

Особено, ако става въпрос за поредна авантюра one night stand.

Защо?

Като начало, колкото и да те познава и оценява въпросният амиго, надали му е приятно да слуша с часове какво точно си правила снощи. Викат му мъжко его, съчетано с подсъзнателно чувство за собственост, бащински инстинкт и прочее. Какъвто и да е буламачът от смесени чувства, той не изпада във възторг от детайли. Вярвай ми!

Другият фактор е възможността и двамата да сте single от дълго време. В този случай той все някога ще се напие и ще ти изцепи нещо от рода на: „Можеш да се забиваш с всякакви идиоти, а с мен - не”. Той не го прави с лошо, но признай си – нямаш логичен способ да го обориш.

Не го убеждавай, че си безвъвратно и безпощадно влюбена

Основната разлика между Обекта, по който хлипаш и Приятеля ти, е че вторият те познава. В цялата ти прелест! Понеже с него не спичаш, държиш се естествено и не изпадаш в кифленски настроения.

Така че, за дружката никога няма да е понятно как може този идиот да не те оценява.

Както и да въртиш, сучеш и припърхваш за „онзи странен гъдел в стомаха”, прекрасните очи на възлюбения, специфичният начин, по който казва „за мен една бира” (и колко велико звучи от неговата уста?!?!)… ефект нулев.

Защото, ако държи достатъчно на теб, за него онзи ще е „’мии, някакъв сбъркан пич, за който не знам защо се тръшкаш”. Мъжете мислят доста по-рационално: някой не те бръсне за слива - продължаваш напред. С лигоч-емоциите си най-много да го натовариш.

Старай се да не се забиваш с негови приятели, нито той с твои приятелки

Там е тегава история. Случи ли се така, задължително и тримата заставате своеобразно „между чук и наковалня”. И се започват едни схеми – не е истина!

За това твърдо отказвам да бъда сватосвана или аз да се нагърбвам с функцията.

Интересувай се от неговия свят

Да предположим, че сте станали приятели поради общи интереси. Но в процеса на годините, всеки се сдобива с различни хобита, случки, мисли.

Ок, с бирата и футбола никога не съм имала проблеми – там съм!

Но, когато някой близък се запали по пеперуди, колекциониране на бирени капачки или изследване на мармозетки, поне го изслушай. А и няма да те заболи да направиш една проверка в Чичко Гугъл.

Така можеш да си сигурна, че ще прояви разбиране към твоите странни мании.

Никога не обиждай гаджето му

Без значение дали е сериозно, текуща, поредна забивка… НИКОГА!

Не знаеш накъде ще тръгнат нещата. Имала съм приятели, които са се палили „каква идиотка е еди-коя-си”. След 2 дни отново са с нея.

В такива случаи избягвам да давам съвети или поне се стремя да са неутрални. Да подкрепиш приятел – да. Да се бъркаш в личния му живот – тцъ!

Както той те оставя да си трошиш главата на воля и после само си изстисква тениската от хилядите ти ревове на рамото му, така дай му и ти този шанс.

Свикни с идеята, че той не ти е на разположение

Неприятно е, когато редовната дружка за по питие ти измрънка: „Аз ще си стоя в нас с Х”. Обаче човек е устроен да си търси половинка все пак. Колкото и да е прекрасно приятелството ви, то не запълва всички нужди.

Така че, когато той е с някоя мацка, старай се да се радваш за него. После ти ще забатачиш и така до края на света.

Истинските приятели могат да се виждат 2 пъти в месеца (примерно), но знаят че са там един за друг.

Да не говорим, че не съм чувала нито за мъж, нито за жена, които да искат да принадлежат изцяло някому. Стига, всеки е индивидуалност!

Запази чувството си за хумор

Без значение дали сте изпаднали в идиотска ситуация, ти си разбита или той е в криза – не забравяй, че най-доброто лекарство е да се полигавиш с приятел. Да си възвърнете позитивната настройка. Никой не харесва постоянно недоволни хора.

Ако успееш да се гавриш и със себе си: печелиш бонус точки. 

Не бъди изцяло „мъжко момиче”

Един близък ми беше казал, че най-много му допадам „брутална”. ВЕрно, че понякога the dark side is my best side, но понякога се отпускам и да бъда жена. Ако има 10 мъже, които да събират дърва, не е нужно да доказваш постоянно какъв „пич” си, издирайки краката си като за световно.

Не е нужно да тревожиш хората с инатото „аз ще се оправя сама”.

Балансът тук е много фин, но в общи линии: нищо не ти пречи понякога да позволяваш да се погрижат за теб (без да се лигавиш, разбира се). От това на мъжете не им става особено зле.

В крайна сметка – просто оценявай приятелите си. Защото щом са превъзмогнали желанието си, възприемането ти „като жена” и са се съгласили безвъзвратно да са до теб… Честито! Наистина държат.

Та това е. Не казвам, че е лесно, просто е абсолютно реално.