Sofia Architecture Week Open House - така е озаглавена четиридневната програма от събития със свободен достъп, която стартира веднага след лекционния форум (31 октомври - 1 ноември). Open House включва лекции и презентации от медии, архитектурни студия и компании; вечерни дискусии върху основни проблеми на София с участието на общински представители, урбанисти и архитекти; изложби и партита, прожекции на филми и последното за тази година издание на Pecha Kucha Night („Пе-Чак-Ча"). Всички инициативи от програмата Open House ще се провеждат в пространството под Склада на ул. "Бенковски" 11 от 2 до 5 ноември.

В понеделник, 2 ноември, предстоят 3 отворени лекции на тема „Дизайн и иновации в осветлението", „Проекти за пасивни сгради" и „Модерното урбанистично решение", стартиращи с начален час 15:00. Същата вечер в 18:30 ще се състои официалното откриване на изложбата SoHo София, дело на студенти от Техническия университет във Виена, които представят своите идеи за трансформацията на Женски пазар в Софийския SoHo - необходимата пресечна точка на субкултура и съвременен градски колорит. В изложбата се представят 10 проекта, които се намесват в отделни райони на Женски пазар.

На 3 ноември, вторник, в 14:00 часа ще бъде представена книгата Prishtina is Everywhere от автора й Кай Вьоклер. Следва представяне на проекта София 2020 от арх. Димитър Паскалев и лекция на главния редактор на първото списание, посветено единствено на архитектура в Европа А10, Ханс Ибелингс. Вечерта ще приключи с отворена дискусия по темата На север от Св. Неделя.

На 4 ноември в 14:00 часа ще бъде представена фотографската изложба на Никола Михов Забрави миналото си с монументални паметници от времето на комунизма, която пристига директно от Лондон от фестивала ‘'This Is Not A Gateway''. Веднага след нея в 16:00 часа стартира лекция на Уорд Милър със заглавие Breaking down and building up sustainability in Bulgaria. Вечерта ще завърши с открита дискусия по темата Квартали на крайностите, в която участие ще вземат Мария Балева (архитект), Весела Ножарова (изкуствовед), Петър Диков (главен архитект на София), Елеонора Георгиева (управление на градското жилищно развитие), Георги Кътов (I/O архитекти).

„Ден на отворените врати" е темата на последния ден, - осем от най-интересните софийски архитектурни студия отварят офиса си за свободно посещение. Вечерта ще приключи с последното, четвърто, за тази година парти Pecha Kucha Night Sofia (лафче на японски) в още недовършения BenchMark Business Center на Цариградско шосе.
Всяка от вечерите на Open House ще завършва с парти от специално създадената диджейска серия „архитекти пускат музика". Ще има и постоянен щанд, на който ще се предлага богата селекция от книги, посветени единствено на архитектура и интериорен дизайн.

Но това не е всичко: Sofia Architecture Week съвместно с София Филм Фест представят специална селекция от филми, обединени от темата „архитектура и кино". Кино вечерите стартират на 31 октомври и ще продължат до 7 ноември в Дом на киното и Американски център.