Slumdog Millionaire  е историята на Джамал Малик (Дев Пател), 18 годишен сирак от бедняшките квартали на Мумбай, който ще изживее най-вълнуващият ден от живота си.

Цялата страна наблюдава неговата игра в индийската версия на телевизонната игра „Стани Богат". Един въпрос го дели от голямата награда, 20 милиона рупии.

Но когато шоуто прекъсва за вечерта, полиция го задържа по подозрение за измама. Как дете от улицата би могло да знае толкова много ?

От отчаяние и за да докаже своята невинност, Джамал разказва за живота си в бедняшкия квартал, където той и неговият брат са израснали. За техните приключения заедно на улицата, за жестоките сблъсъци с местните банди и за  Латика (Фрейда Пинто), момичето, което е обичал и загубил. Всяка една глава  от неговият живот му помога да отговори на въпросите от играта.

Всяка част от многопластовата история разкрива къде и как  Джамал е научил отговорите на невъзможно трудните въпроси. Само един въпрос остава загадка: Какво прави този млад човек там без видимо желание за забогатяване ?

Когато новият ден започне и Джамал се завърне в шоуто, за да отговори на финалния въпрос, инспекторът и шестте милиона зрители ще разберат отговора.