"Heavy Rain" е големият победител в тазгодишните награди за най-добрите видео игри на 2010 г., раздавани от Британската академия за филмови и телевизионни изкуства (БАФТА), съобщава kaldata.bg.

На церемонията играта в стил "murder-mystery" ("убийства и мистерии") грабна 3 награди - за история, за оригинална музика и за технически нововъведения.

"Heavy Rain" се играе на PS3 и е разработена от Quantic Dream. Тя разказва историята на 4-ма души, разследващи случая с Оригамения убиец). Детективът Скот Шелби, журналистката Мадисън Пейдж, агентът от ФБР Нормън Джейдън и загриженият баща Итън Марс се опитват да сглобят пъзела и да анализират уликите, за да стигнат до убиеца. В играта се използва контролерът за движение на PlayStation.

Голямата награда на Академията за най-добра игра спечели Mass Effect 2. Две от игрите с най-много номинации - "Call of Duty: Black Ops" и "Assassin's Creed Brotherhood" взеха само по една награда от БАФТА. "Black Ops" спечели наградата на публиката, а "Assassin's Creed" беше определена за най-добра екшън игра.

Наградата за най-добра семейна игра отиде при Kinect Sports, която използва разработения от Microsoft Kinect-контролер, разчитащ гласа и движенията на човека, който играе, и предаващ ги на неговия електронен герой, без да е необходимо да има друго устройство посредник между играча и играта.Устройството беше наречено "най-бързо разпродаващата се джаджа на всички времена", след като само за 4 месеца от него бяха закупени 10 млн. броя.

В семейната категория бяха номинирани общо 3 игри Kinect. Наградите на БАФТА за видео игри датират от 2003 г. Те са своеобразни "Оскари" в гейм индустрията.