Вече много години руските учени се опитват да опровергаят слуховете за съществуването на някаква митична дата, наричана от простолюдието „първи януари”.

- Не, не и не! – твърди кандидатът на физико-математическите науки Виталий Степанович Синяк. – Няма такъв ден в годината! Всяко дете знае, че 29-ти декември има, 30-ти декември има, 31 декември има. И после хоп – идва 2-ри януари! А понякога даже направо 3-ти...

 - Добре де, ама погледнете календара. Ето, вижте – първи януари...

- А вие да не би да вярвате на всичко, което пишат? Вие лично този „първи януари” в живота си виждали ли сте го някога?

- Честно казано... ъъъ... ми не си спомням...

- Ето, видяхте ли? И аз никога не съм го виждал! И колегите ми никога не са го виждали! Михалич, ти първи януари да си виждал?

- Ка... какъв я... яну... хлъц!

- Ето, виждате ли? И Михалич не го е виждал. А е доктор на науките, скоро и Нобелова награда сигурно ще вземе.. Той Михалич не вярва въобще в целия януари. Як мужик! Е, какво, ще ударим ли по още едно?

И ето, „първи януари не съществува!”, твърди съвременната наука. А на нас ни остава само да се надяваме, че учените няма да спрат дотук и най-накрая ще подставят под съмнение и така наречения „8-ми март”.

 

Превод: Ники Русиновски

Преводът е собственост на "Уеб Медия Груп". Правата за превод и публикуване на български са отстъпени от автора изключително на "Уеб Медия Груп".