Преди няколко седмици се върнах от почивка и открих в кухнята няколко малки досадни буболечки. Като "експерт" по разпознаване и идентификация на бъгове от всякакъв тип, веднага разбрах, че става въпрос за молци...

Поразрових се из къщи и открих източника на проблема - гадовете се бяха излюпили от една кесийка с пчелен прашец и бяха нападнали всичко наоколо - ядки, суха храна, подправки...

Наложи ми се да изхвърля храна и продукти за над 50 лв. Естествено, веднага се запътих и към кварталния шоп - накупувах си топчета нафталин, пакетчета лавандула, инсектициди и какво ли още не срещу гадините. Но те продължиха да си хвъркат необезпокоявани.

Едва тогава реших да проуча въпроса по-подробно и открих, че има два вида: хранителни и дрешни молци.

Оказа се, че усилията ми са били напразни: хранителните молци нямат особени желания да ядат дрехи и обратно - дрешните пък не си падат по храната. Така се получи следното: одеждите ми бяха защитени от дрешни молци за сигурно две години напред, докато хранителните им братовчеди си хвърчаха свободно из къщи...

Звъннах на една приятелка от Русе, която се занимава именно с трепане на подобни гадини и я питах какво да правя:

- Ами щом си им изхвърлил гнездото, просто почисти навсякъде и си купи лентички на RAID, ако има някой останал - да се лепне.

Речено-сторено! Купих въпросните лентички на RAID (чиято цена си е доста висока, между другото) и ги поставих в кухнята. Само за няколко минути вече имаше десетина гадини, които се хванаха на клопката.

Всъщност лентичките действат на следния принцип: излъчват молцови феромони, които привличат мъжките молци. Така молците кацат върху лентичката и тъй като тя е лепкава, те никога повече не отлитат! Просто и гениално, нали?

"Ей сега ви таковах майката!", казах си доволен. Преместих лентичките на още по-видни места и оставих молците да се отдадат на екзистенциални размисли и най-вече страсти... а аз отидох на палатка на яз. "Пчелина".

Върнах се още на следващия ден, но... картинката, която сварих, изобщо не ми хареса.

Тъй като беше ужасно горещо, бях оставил балконските врати отворени, за да се проветри. Естествено, кварталните молци усетили феромоните от въпросните лентички на RAID и решили, че апартаментът ми е пълен с женски молци, които страстно ги желаят. Така сварих апартамента си пълен с всички надървени гадове от махалата, хвърчащи из цялата къща с букети цветя и разпитващи "къде са женските"... УЖАС!

На всичкото отгоре да цапнеш молец на стената е равносилно на гадно черно петно, което няма чистене, така че от няколко дни апартаментът ми е затворен, а лепенките бавно почерняват от загорели за секс молци.

Мисля, че бавно започвам да печеля войната с молците, но знае ли човек...

http://psabev.blogspot.com/