Има една нова порода мъже. Те обикалят по заведенията и навсякъде се чувстват като у дома си. Мъжете им се хилят мазно, а жените (минали през леглото им) гледат със злобен поглед и съскат щом ги видят, защото не са част от живота им.

Той беше такъв. Налетя на приятелката ми и реши, че ще я има с един замах. Нарекохме го мастията, макар това да е епитет за жена. Мастия, защото беше прехвърлил трийсетте и се оглеждаше като гладен пес за плячка. Той не избира какви да е жени - трябва да са или много красиви, или много богати.

Още щом я видя, пожела тя да бъде поредната му жертва. Започна със смс-и редовни телефонни разговори, в които сипеше комплименти като по учебник. Не се натягаше нахално, а я оставяше тя да води диалога, да избира местата за срещи. Той винаги миришеше на баня, на хубави парфюми - опитваше да го докара на имидж. Само, че за по-обиграното око отдалече си личеше фалша и комплексите, застинали дълбоко в него.

Мастията караше скъпа немска кола и винаги беше готов да плати сметката, за да докаже, че е мъж. Всъщност дотам се изчерпваха и мъжките му качества. Облеклото му беше марково, но зле съчетано. А накитите... някой беше забравил да му обясни как големите кръстове, гривните с камъни и женските колани отдавна не са на мода. Нито пък израза: "Пипни ми пакета... извини ме, че така ме възбуждаш" (който бе приложен и на двете ни, а и кой знае на още колко). Имаше и кожени сандалети, от тези летните между двата пръста, които помръдваха в такт с музиката.

Да, той беше играч, който не е прочел наръчника на сваляча докрай. Когато разбра, че моята приятелка има необятни финансови възможности, поиска да обиколи с нея и родния си квартал, в близост до софийските гробища. Възседнал мощно тъмния джип, спираше и поздравяваше всеки съкварталец, така че от утре да тръгне мълвата за новото му попълнение (макар да имаше скъпа кола, нейната го биеше по точки и го знаеше, затова не изпускаше възможност да я покара или да се повози в нея). Другите си комплекси в проява на показност демонстрираше по заведенията. Хващаше я най-демонстративно за задните части или за гърдите, докато намига на някой познат от ъгъла... с мисията да покаже парчето, което е забил. По-фрапантното е, че докато тя беше до тоалетната, се мъчеше да опипва и приятелките й, пускайки оферти за тройки, четворки и цифри докъдето капацитетът му в математическата сфера стигаше. Грозна картинка, особено когато ни хвана еротично (според него) двете за косите в центъра на столичен пиано бар, вдъхновен от порно филмите, прегледани вероятно предната вечер.

Циркът не свършва дотук! А да го бяхте видяли как танцува! "Тежките" мъже обикновено леко се поклащат между поредното наздраве с марково уиски, но нашият субект пиеше мастика! Да, не бъркате - петък/събота вечер, в центъра на София, гъзарят пиеше мастика. И въртеше такива кючеци, подчертани от ниската талия на дънките му, че ако не беше все пак мъжествената му осанка, можеше да го объркате за гей. Танцът на Шмъркан стана световно известен с мятането на ръцете и въртенето на дупето...

Мастията беше повече от мазен. Усмивката застинала като маска на лицето му, не слизаше от него. Повтаряше, че може да бъде много лош (явно запознат с афинитета на жените към лошите момчета). Хубавите думи се лееха от устата му по адреса на моята приятелка и по адреса на всички представителки на нежния пол наоколо. Все пак такъв мъж не може да кротува до една жена! Задиряше с поглед всичко що има гърди и други есктри, дори 50-годишните запазени лелки! Затова и той винаги беше в компанията на жени. Винаги свободен, на твое разположение, да дойде където се забавляваш, защото както споменах, той беше ВИП  -  навсякъде като у дома си.

Гледахме и не можехме да повярваме на очите си, забавлявахме се за негова сметка, а той дори не разбираше иронията. Свикнал да получава жените на тепсия, се правеше на глух и малоумен, когато не му отърваше. Беше подлец, изключително нагъл и премсетлив, беше истинска мастия.

Какъв урок получи, ще разкажа някой друг път! Дали си взе поука - може би! Но той пак е там, обикаля по дискотеките и чака поредната жертва, да повдигне имиджа му и да го направи по-голям мъж в неговите, а и в очите на другите!