Нещо се побърквам. След като от години чета, че светът ще се промени заради грешките на хората. Сега имам чувството, че кризата ще ни се стовари на главите и ще ни отнесе.

Може българските медии да се разсейват, но кризата с храните в световен мащаб е зловеща. Още по-зловещо звучат репортажи от такива места. Гладът се завръща в Африка, където недояждането не е нещо необичайно, коментираха вчера по ББС. Според ООН, до 2030 г. производството на храни трябва да се повиши с 50 на сто, за да посрещне нуждите на хората. Енергийните култури, които са суровина за био горива, се оказва, че са виновни за част от тази криза. Вместо да се изяждат, тези растения задвижват автомобили, за да се намалят вредните газове.

И какво си казах аз, докато слушах: "На фона на този ужас, аз тук си играя на природозащитник. Органични храни? Екстензивно земеделие? "Не" на генното инженерство? "Не" не свръхконсумацията? Малки усилия всеки ден? Да-да, трябват много усилия, непрекъснато!"

И си мисля и все едно си раздирам представите за света, защото това, което става, ги подлага на изпитание.

Ние, хората в белия свят (не ми казвайте: "Ха-ха, България не е бял свят, тук е ужасно, кофти, зле"), можем да си позволим да търсим качествена храна. Да пищим срещу генно модифицираните растения, антибиотиците в месото, синтетиката в дрехите.

Имаме пари, за да си го позволим.

Има и такива обаче, които са доволни просто да имат вечеря и те ще стават все повече. Представяте ли си колко силен аргумент е това в защита на генно модифицираните храни?

В кошмарното бъдеще по-паричните хора ще могат да го играят "еко" и "природно". За мен това се превръща в ужасна поза, с която хората се изолират от реалността и от истинските усилия нещата да се подобрят. Плаша се от себе си. Аз лично вече нямам отговори на много от въпросите си, определено не знам какво да кажа и за генното инженерство.

Да, лошо е. Но какви са алтернативите? За мен да седя и да си произвеждам домашно естествено кисело мляко, киселец без пестициди в градинката и да афиширам навсякъде колко ми е еко мисленето, не е решение.

Трябва да се излезе извън това, грижата за природата и за света да не остава на едно такова ниво. Трябва много повече от малки усилия, били те и всеки ден.

Защото е грозно, ужасно грозно да създавам лъжовни острови на фона на общия хаос.

http://kimglowfishinsider.blogspot.com/