Малко по малко “революционната ОС” си пробива път към десктопа на обикновения потребител. Доста по-технически ориентирани хора работят само на нея от години. Въпреки това обаче, засега масовият потребител работи под Windows. Така че вероятно масовият отговор ще е “не”.

На което би трябвало да се отговори: “Грешите. Използвате го.”

Запазете изненаданите физиономии за друг път. Дори ако не знаете какво е Linux, вие вероятно го използвате доста - просто не знаете И това.

Не ми ли вярвате? Простичко е.

Коя е любимата ви търсачка в Интернет? Към момента са като цяло две - Google и Yahoo. MSN е на далечно трето място; всички останали всъщност са интерфейси, които реално разчитат на някоя от тези трите, като правило Google, да им издири резултатите… Какво общо ли? Много просто. И Google, и Yahoo работят върху Linux. Така че на практика всеки път, когато търсите нещо в Интернет, използвате Linux.

И е добре да сте благодарни за това. Не зная дали софтуерът на Yahoo не би бил далеч по-сложен за правене, ако ще се реализира върху Windows. И с гаранция Yahoo ще харчи така много повече, най-малкото за хиляди лицензи за Windows (най-тежка сървърна версия) и другите продукти на "Майкрософт" върху нея. Така че ако Yahoo беше върху Windows, щяха да са финансово принудени да сервират доста повече реклами и доста по-малко услуги.

Суперклъстерът на Google пък дори е изграден върху сериозно модифициран Linux, което е възможно благодарение на пълната достъпност на изходния код и на легалността на модифицирането му - тоест, той нямаше да е доста по-скъп единствено защото нямаше да има как да съществува върху Windows. Харесва ли ви идеята за Интернет без Google?

А харесвате ли филма “Титаник”? Благодарете за това на Linux. Много от сцените, които изглеждат като снимани реално, всъщност са генерирани с компютър. Обичате ли анимациите на Pixar? И не само тях…

Щастливи ли сте, че синоптичните прогнози напоследък се сбъдват? Причината е… не, не Linux. Причината е, че се правят на едни от най-мощните компютри на света. А от 1000-та най-мощни компютъра на света огромното мнозинство, включително седем-осем от първите десет, са под Linux. Под Windows, доколкото зная, няма нито един в първата хиляда.

А тези компютри се занимават далеч не само със синоптични прогнози. Обработка на резултати от най-големите научни инструменти и от космически наблюдения, работа по декодирането на човешкия геном… абе, да не почвам. Но тук има и една дребна уговорка - разработването на такъв компютър струва пари и той е не само хардуер, но и софтуер. А да се пусне Linux върху него е много по-лесно и евтино, отколкото да се прави специализирана OS: по този начин остават повече пари за по-мощен хардуер.

Около вас е тъпкано с джаджи, които отвътре представляват процесорче и миниатюрна специализирана Linux дистрибуция. Не минава ден да не науча за някоя нова и да се смая, че и това вече било с компютър отвътре… И всяка от тези джаджи е мъничко по-евтина и може би по-стабилна и надеждна, понеже е със свободен софтуер, а не с несвободен.

И не са само тези джаджи. Щом четете това, сигурно ползвате Интернет? Не ми е известен провайдер в България, чиито машини да са под Windows. Известна част са под някакво BSD, останалите са под Linux. И може би това също има принос към факта, че плащате 25 лева месечно за интернет, за който в Западна Европа вероятно бихте плащали поне 50 евро.

Така че, повярвайте ми, ползвате Linux. Вероятно дори много. И може би не разбирате колко щастие ви носи това.