Тимъти Уилям Бъртън е роден на 25 август 1958 година в Бърбанк, Калифорния. Той е първият от двамата синове на Бил Бъртън и Джейн Ериксън. Околните го възприемат като странно дете, защото въображението му е твърде богато и често се набърква в лудории. Като дете, растящо в Бърбанк той си представя, че е Убиецът с брадвата и заедно с по-малкият си брат плашат съседите им до такава степен,че се налага извикването на полиция. Откривайки, че домашният живот и училището са му прекалено затормозяващи, започва да бяга от ежедневието си, прекарвайки безброй часове в гледане на нискобюджетни филми на ужаса, на които посвещава ранните си филми "Едуард с ръцете ножици" и "Ед ууд". Това предопределя и пътят в живота му занапред.

След завършване на гимназията, той спечелва стипендията на Дисни за Калифорнийският институт по изкуствата във Валенсия. Изучава анимация и дизайн в продължение на три години. Първият му професионален сблъсък с анимацията е когато работи като оцветител върху филмът на Ралф Бакши "Властелинът на пръстените" в студията на Дисни. По-късно получава отказ от продуцентите да използват типажите му за филма, тъй като дизайните му са точно обратното на изискванията им. Окачествени са, че са с визия на "сериен магистрален убиец".

През 1982 г. Тим Бъртън прави своят първи късометражен, шест-минутен филм "Винсънт" за младо момче, чийто фантазии са да бъде всеизвестният идол от екрана Винсънт Прайс. Самият Прайс озвучава филмчето. Следващият му филм е игралният "Франкенуини", с участието на Барет Оливър, Даниел Стърн и Шели Дювал. С тези си ленти той привлича вниманието върху себе си. Лично известният актьор продуцент Грифин Дюн назначава Бъртън за режисьор на 'След часовете' (заснет 1985). Той обаче отстъпва тази привилегия на кумира си Мартин Скорсезе, който по-късно също проявява желание да направи филма.

През 1988 година идва ред на един от големите проекти на Бъртън - "Бийтълджус". Лентата, в която играят Алек Болдуин, Джина Дейвис и Майкъл Кийтън, е заснета със скромен бюджет, но печели над 80 милиона долара от бокс-офиса. Това окончателно убеждава всички в Холивуд в таланта на Бъртън.

Така се стига и до големият му пробив. Продуцентите решават да му поверят филм с големи очаквания - "Батман". Тук режисьорът стига и до първият си сериозен конфликт с началниците си. Той изявява желание да наеме за главната роля актьора Майкъл Кийтън, който не е толкова познато име. До момента той се е снимал предимно в комедии и няма никакъв опит в екшъни. Въпреки това Бъртън успява да наложи мнението си и в крайна сметка продуцентите отстъпват. По негов съвет и Джак Никълсън е избран за ролята на Жокера. Страховете са провал са огромни. При пускането на филма на екраните обаче, се оказва, че Тим е бил прав за всичко. "Батман" се превръща в тотален мегахит и се изкачва на върха на всички възможни бокс-класации. Печели близо половин милиард долара приходи по света и 250 милиона само в Щатите. Почеркът на Бъртън си личи по време на цялото времетраене на лентата.

През 1990 година той решава да режисира един от позабравените си сценарии - "Едуард с ръцете ножици". Тук се слага началото и на един сериозен бъдещ тандем през годините - Тим се запознава с тийн идола в края на 80-те Джони Деп, който до момента е познат най-вече от сериала "Jump Street". Деп получава главната роля, а за женската Бъртън кани Уинона Райдър, с която е работил и в "Бийтълджус". От "Уорнър Брадърс" обаче отказват да финансират филма, тъй като му липсва "всякаква комерсиалност". Така Бъртън го създава с изцяло свои средства. Въпреки, че няма успеха на Батман, мнозина признават, че това е най-добрият филм на режисьора до момента.

Логично, скоро Бъртън е поканен да режисира и продължението на Батман. Той се съгласява, но при изричното условие, че никой няма да се бърка в работата му. В лентата, освен Майкъл Кийтън, играят още Мишел Пфайфър и Дани де Вито, както и Кристофър Уокън. Филмът е значително по-мрачен и зловещ от предшественика си, като заслуга за това има и самият режисьор. Той буквално изгражда нов образ на "пингвина" (Дани де Вито), който е значително по-симпатичен в комикса. Въпреки това и "Батман се завръща" има своя комерсиален успех - заснет с бюджет от 80 милиона долара, той печели над 250 по цял свят. Това се оказва и последният Батман, режисиран от Бъртън. По-късно той отказва да се занимава с продължението, а заедно с него се оттегля и Майкъл Кийтън.

В следващите си творби, режисьорът определено не пести от стила си. "Ед Ууд", "Марсиански атаки", "Слийпи Холоу", "Планетата на маймуните", "Голямата риба", "Чарли и шоколадовата фабрика" - всички тези филми са толкова Бъртън стил, че почти няма зрител, който да съумее да разпознае почерка му. В много от тях Бъртън работи с вече любимия си актьор и негов близък приятел - Джони Деп. През 2007 година на екран излиза и последната му хитова продукция, отново с Деп в главната роля - мюзикълът "Суини Тод". Въпреки безспорния си талант обаче Бъртън така и не успява да спечели нито един Оскар през годините, макар да носи на гърба си цял куп номинации.

Личен живот:


През 1989 година се жени за Лена Джисийк, с която се разделят официално две години по-късно. Скоро след това се сгодява за актрисата Лайза Мари, а годежът им продължава чак до 2001 година, без така и да се оженят. Тогава се сгодява за актрисата Хелена Бонъм Картър, с която работят в "Планетата на маймуните". Двамата и до ден днешен не са сключили брак, но за сметка на това имат тригодишен син - Били Рей и дъщеря, родена през декември миналата година. Джони Деп е кръстник и на двете деца.

 

Филмография:

  1. Dark Shadows (2010) (announced)
  2. Alice in Wonderland (2010) (pre-production)
  3. Frankenweenie (2009) (pre-production)
  4. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)
    ... aka Sweeney Todd (USA: short title)
  5. Corpse Bride (2005)
    ... aka Tim Burton's Corpse Bride (Singapore: English title) (USA: complete title)
  6. Charlie and the Chocolate Factory (2005)
    ... aka Charlie and the Chocolate Factory: The IMAX Experience (USA: IMAX version)
  7. Big Fish (2003)
  8. Planet of the Apes (2001)
  9. The World of Stainboy (2000)
    ... aka Stainboy (USA)
  10. Sleepy Hollow (1999)
    ... aka Sleepy Hollow (Germany)
    ... aka Sleepy Hollow - Köpfe werden rollen (Germany: TV title)
  11. Mars Attacks! (1996)
  12. Ed Wood (1994)
  13. Batman Returns (1992)
  14. Edward Scissorhands (1990)
  15. Batman (1989)
  16. Beetle Juice (1988)
  17. "Faerie Tale Theatre" (1 episode, 1986)
    ... aka Shelley Duvall's Faerie Tale Theatre (USA)
    - Aladdin and His Wonderful Lamp (1986) TV episode
  18. "Alfred Hitchcock Presents" (1 episode, 1986)
    - The Jar (1986) TV episode
  19. Pee-wee's Big Adventure (1985)
  20. Frankenweenie (1984)
  21. Vincent (1982)
  22. Luau (1982)
  23. Hansel and Gretel (1982/II) (TV)
  24. Stalk of the Celery (1979)
    ... aka Stalk of the Celery Monster (USA)
  25. Doctor of Doom (1979)
  26. The Island of Doctor Agor (1971)