Обичам дюнерите. От три или четири месеца не съм ял, не ми се вписва в диетата, ала продължавам да си ги обичам задочно.

Пък сега какво става? Тук 20 натровени, там 15... дюнер конспирация! Или пък не?

Преди около година по телевизиите премина едно много поучително репортажче - за хигиената в китайските ресторанти. Показаха как потни и въшливи китайци си перат гащите в същата мивка, в която мият съдовете, как не си мият ръцете и кашлят върху храната, показаха готовия ориз, стоящ в огромни мръсни тави. Показаха и хлебарки, и плъхове.

Преди няколко години имаше слухове, непотвърдени, че са гепили служител на... хъм, голяма верига дюнерджийници, докато "обогатявал" чесновия сос с телесни белтъчини.

Почти всеки е чувал за разни "гнусни" кухненски истории. Нормално е, малко по-късно ще посоча причината.

Работил съм малко по заведения, всъщност, ако се броят тези, в коiто съм се задържал само по няколко дена или хайде, седмица - в седем.

И съм виждал плъх колкото ръката ми от лакътя до върха на пръстите (пък не съм с малки ръце) подскачащ из брашното. И див секс върху готварската маса. И пицар който си гали оная работа преди да почне да меси тестото, че ставало "по-благо". И храна, паднала на пода, която се вдига и се слага веднага в чинията. Както и обиране на "неначенати" нещица от чиниите, за да се претоплят и сервират на следващ клиент.

Почна ли да ви се гади? Аз гледам да избягвам яденето в заведения, били те и луксозни ;)

След като се запознахме със следствието, ето я и причината. Затаихте ли дъх (ако някой още не се е сетил)?

ХЕИ!

От много много години това да влезеш в инспекциите по заведенията е рай на земята. Нещо като да те оставят сам на смяна на Капитан Андреево (пък по стечение на обстоятелствата живях около година в Свиленград, то там на какво се нагледах...).

Само дето няма злато, цигари без бандерол и бело, а само парички. Доста. Дето се вика - роднина в ХЕИ, фамилия храни.

По лични, макар и не много актуални данни, за да накараш родния ни хигиеничен ценз да си затвори очите за гнилост и зараза в малко кафене в краен квартал е 700-800 лв. За по-големи, по-централни и предлагащи прясна храна заведения цената скача.

Когато пък някой от ХЕИ вземе, че стъпи накриво, в най-лошия случай го чака уволнение, 2000-3000 глоба и малка условна присъда. Боли го онази работа, то за една година дейност и внуци се осигуряват. Разбира се, това става само ако се разчуе и някой нахален колега журналист си навре гагата в случая - иначе се разминава само с порицания и дърпане на уши.

Мислите ли, че шефовете в ХЕИ не прибират по нещичко?

Та, чакаме Бат' Бойко да направи нещо и по този въпрос. Примерно, доста по-големи присъди и глоби. Както и реално затваряне, веднъж и завинаги, на прегрешилите заведения.

Бон апети!

http://damnation.blog.bg/