Тази пролет NCsoft и ArenaNet празнуват петата годишнина на Guild Wars® с Guild Wars Beyond - кампания, която разширява сюжета на Guild Wars, като се фокусира върху ключови герои и събития, предопределени да създадат история, водеща към Guild Wars 2.

Първото такова събитие - War in Kryta - захвърля играчите в ожесточена битка между деспотичните последователи на Бялата мантия и бунтовниците от Блестящото острие за съдбата на Крита.

Геймърите ще се включат в битката за Крита като участват във вълнуващи задачи, впускат се в решителни сражения и като купуват на героите си новите костюми White Mantle и Shining Blade. Играчите на Guild Wars буквално ще вземат участие в историята, тъй като War in Kryta има голямо отражение върху света на Guild Wars 2.

През войната играчите помагат на бунтовниците от Блестящото острие да се опълчат на Бялата мантия - военизиран култ, който управлява Крита, в опитите им да върнат на власт кританската монархия и да издигнат принцеса Салма за кралица.

Последиците от тези дела ни отвеждат 250 години по-късно, когато наследницата на Салма кралица Дженна управлява укрепналите хора в Guild Wars 2. В допълнение към сюжета за Салма, War in Kryta се концентрира и върху няколко ключови герои, които са предопределени да създадат историята - мрачната и красива хипнотизаторка Гуен и ловецът на чари лейтенант Кейран Такерай.

Гуен и лейтенант Такерай ще се оженят и ще основат човешкия град Ебънхоук - ключова локация в Guild Wars 2, а техният наследник Логан Такерай е един от емблематичните герои в Guild Wars 2.