Fallout 3 е сред най-новите RPG екшъни на Bethesda Softworks, трети от поредицата Fallout. За разлика от предшествениците му в него са включени много нови зони и същества (NPCs), оръжия и т. н. Действието се развива през 2277 година, т.е. около 36 години след времето във Fallout2.

Играта може да използва две перспективи - first person и third person, а максималното ниво, което може да достигнете, е двадесето. Някои от нововъведенията са: подобрено отчитане на кръвта; и система за измерване на радиационния фон на различни обекти и места, за да може играчът да реши - какъв ефект биха имали те върху него.

Fallout 3 също ви пренася в света на пост апокалиптична Америка. Героят ви - член от Vault 101 (Огромни подземни бункери, които заемат централно място в този виртуален свят. Те побират по близо 1000 човека и ги предпазват от ядрени и радиационни заплахи) живее с баща си, който един ден докато спите напуска бункера, като така се излага на риск в пустошта. Оттук насетне започва мисията ви - да излезете навън, за да търсите баща си.

В интервю за IGN.com и kikizo.com един от пичовете разработвали играта - Пийт Хайнс разказва:

„Когато играете Call of Duty 4 мога да ви кажа, какво правите във всяка една минута, разполагайки само с малко параметри. Не ме разбирайте погрешно. Тази игра е брилянтна - толкова добре е направена, но мога да ви кажа - какво точно ще стане във всяка една мисия, докато при Fallout 3 може да играете и 10 часа и се обзалагам, че няма да позная дори 20-30 % от това, което сте направили" - сравнява той своето творение с популярния shooter и допълва, че Fallout 3 вече ще има около 500 различни финала - доста повече от предходните версии!

„Както и досега финалът на играта ще зависи от различните неща, които сте правили по пътя. Той може да има някаква връзка с главния ви quest, а може и да няма. Сами ще свързвате парчетата и ще сглобявате играта. Искаме изборът на играча да бъде от значение. Всичко, което ви се случва, ще е резултат от единичните ви действия - например дали сте спасили даден град или сте го взривили - тези противоположни реакции няма как да доведат до един и същ финал накрая.", заключи Пийт Хайнс.

Fallout 3 е съвместима с PC, Xbox360, PS2 и PS3