На лекциите по правилника за движение се запознах с един от натуралните цигани в Силистра.

Като възраст ни делят едва 8 дена, но животът ни вече е напълно различен.

Напуснал е училище още в 8-ми клас. Оженил се. Не работи. За в бъдеще обмисля работа в строителството. Ако му трябват пари, иска малко от баща си и после си припечелва още малко на свара в квартала. Няма компютър, но пък известно време е карал голфче без книжка, докато един ден не го блъснал в едно дърво, отбягвайки насрещна кола.

Звучи ужасно, нали?

Затова пък е много умно момче. Не се държи гаменски, както очаквах от него. На листовките се представя по–добре от мен и знае отлично правилника. Казва, че напуснал училище, защото се събрал с неподходящи приятели, а после под натиска на баща си се оженил за момичето, което харесва. Говори без типичния акцент и без паразитни думи.

Какво мисли за циганите?

Сподели ми, че според него циганите нямат бъдеще като нормален народ, защото такъв им бил манталитетът. Но и потвърди, че дори и да учи и да се изучи, пак вероятността българин да заеме желаната позиция е по–голяма.

——-

Дали не греша? Да не би наистина циганите да са непоправими? Да не би те да са по–малко хора от останалите? Дали материалът е негоден?

Знаете ли, такива са, но не защото така е предразположено в генетичния им код, а защото расизмът в България и по света им е отнел най–ценното: НАДЕЖДАТА. Нека им я върнем!

http://bsskg.wordpress.com/