Маршрутките са неразделна част от мръсната ни и задръстена столица. По принцип би трябвало да са алтернатива на столичния градски транспорт, но ако се замислим сериозно, май нямат много плюсове пред него.

Микробусчетата не винаги са по-редовни от возилата на Столичната компания за градски транспорт /СКГТ/. Почти винаги, обаче, са по-претъпкани. Благодарение на агресивното каране на техните водачи шансът да се контузиш също е доста сериозен.

Въпросните шофьори пък са специфична категория хора. Обстоятелствата ли ги притискат да карат по този начин, или това е нещо като идеология?

Всеки е ставал свидетел как при големи задръствания, маршруткаджиите са във вихъра си, използвайки възможността да блеснат с цялата си наглост.

Наскоро пътувах в една маршрутка в пиков час и за да избегне задръстването около Софийския, шофьорът реши да промени малко курса и да мине покрай националния стадион.

„Ама какви са тия неща... имате си маршрут, как така ще се отклонявате от него?", изрази възмущението си една жена. „Да, госпожо, права сте принципно. Ама аз ако карам по всички правила, няма да съм маршрутка"...

Друга случка. Микробусчето отново е препълнено, шофьорът както винаги закъснява от графика, а клиентите се лашкат из малкото пространство.

„Може ли да карате малко по-внимателно? Все пак искам да стигна вкъщи" - репликата е на млада жена. „Не се притеснявайте, ще стигнете", успокоява я водачът.

„Ама искам да се прибера жива и здрава. Вие дори не ми дадохте билетче - нали то ми е застраховката , ако се случи нещо?" Шофьорът е искрено изненадан, но все пак небрежно подава билетче на жената с думите: „Спокойно, ще го обезщетим момчето." Дяволски цинично. Съвсем като на филм.

София, обичаме те!